Slider bluelightprotect 2

Veel studies bevestigen dat het lichtspectrum met een grote dosis blauwlicht schade kan aanrichten aan het netvlies van het oog, de macula en de fundus oculi. De macula bevindt zich aan de achterwand in het oog, ook wel de gele vlek genoemd. De lens van het oog filtert het ultraviolete licht, maar niet het blauwe licht. Als je teveel blauw licht binnen krijgt kan dit op langere termijn leiden tot schade aan het oog. Hierbij worden de lichtgevoelige cellen van het oog beschadigd. Deze schade heet maculaire degeneratie (AMD), een ongeneeslijke aandoening van de gele vlek. Blauwe (korte golffrequentie) lichtstralen breken meer in de ooglens, waardoor het brandpunt juist vòòr het netvlies plaats vindt in plaats van op het netvlies. Hierdoor is er meer verspreiding van blauw licht in het oogvocht dat zich in de oogbol bevindt, waardoor er een waziger (verstrooid) zicht kan ontstaan. Overigens kan je geen details zien met blauw licht. Het oog van de mens is geoptimaliseerd om scherp te zien met groen en rood licht. Sporters en piloten dragen regelmatig gele brillen om een deel van het blauwe licht te filteren. Daarmee zien ze scherper en het verhoogt het contrast. Ook patiënten die een maculaire degeneratie hebben, krijgen vaak een gele bril voorgeschreven om hun ogen te beschermen tegen het schadelijke blauwe licht.

Oogbol met bluelightprotect niet beschermd
Zonder Bluelightprotect filter
Oogbol met bluelightprotect beschermd
Met Bluelightprotect filter

Vermoeide ogen door computer gebruik, ipad/tabled of tv kijken

Mensen brengen vele uren van de dag door achter een beeldscherm in hun leven. Dat kan wel oplopen tot 8 a 10 uur per dag of meer. Voortdurend kijken naar digitale beelden veroorzaakt visuele stress, hierdoor worden onze ogen en zenuwstelsel belast. Dit komt omdat de moderne schermen (LCD/LED monitor, tv, iPad en smartphones) een te grote hoeveelheid aan (korte golffrequentie) blauw achtergrond licht uitstralen. Daarnaast zijn er vaak nog fluorescerende lampen zoals TL buizen, LED lampen en spaarlampen die ook een flinke hoeveelheid aan blauw licht bevatten, dit belast uw ogen en zenuwstelsel nog eens extra. Omdat het overmatige blauwe licht het rode licht overheerst, ontstaat er een tekort aan rood en infrarood licht. Hierdoor ontstaan te veel stresshormonen en wordt het regeneratieve proces in ons lichaam tegen gehouden. Typische klachten zijn: hoofdpijn, vermoeide ogen, branderige en tranende ogen, flikkerend zicht, wazig zicht, vermoeidheid, zenuwtrekjes aan het ooglid en bijziendheid. Helaas maakt een conventionele computerbril dit niet altijd tot een significante verbetering, omdat deze bril geen rekening houdt met het kleurenspectrum, als men naar het scherm kijkt.

PRiSMA heeft een Bluelightprotect -blauw lichtfilter technologie ontwikkeld die jou beschermd tegen het schadelijke blauwe licht en visuele vermoeidheid. Het gaat de eerder benoemde inspanning tegen door het overmatige blauwe licht component weg te filteren, dat uit beeldschermen zoals een monitor of tv en alle overige kunstmatige lichtbronnen. Verder bieden de PRiSMA brillen een hoger contrast, waardoor er een scherper zicht ontstaat.

Wat doet licht met je ogen

Daglicht bestaat uit een gelijkmatige verdeling van het kleurenspectrum. De ouderwetse gloeilamp heeft het meest prettige licht naast daglicht. Dit komt omdat deze lamp veel meer rood uitstraalt, helaas zijn deze lampen uit de schappen gehaald wegens hoog energie verbruik. Het rode licht en nabij-infrarood licht bevorderen regeneratieve processen zoals cel vernieuwing. Blauw licht heeft de neiging om een stimulerend effect te geven en ons overdag wakker te houden. Het remt de productie van het slaaphormoon melatonine en bevordert de vorming van stresshormonen, zodat ons lichaam is ingesteld op het dagritme.

Verstoring van de hormonale balans (slaaphormoon) melatonine

Een grote hoeveelheid kortegolfblauwe straling beïnvloedt het hormonale systeem, door de productie van melatonine (het “slaaphormoon”) te verminderen en de productie van de “stresshormonen” cortisol en ACTH te bevorderen. Dit mechanisme, dat overdag logisch is, kan een ernstige bedreiging voor onze gezondheid zijn, wanneer we in de namiddag- en avonduren met te veel blauw licht worden geconfronteerd. Verstoringen in de hormonale balans kunnen leiden tot leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en tot stoornissen in de stofwisseling en het immuunsysteem.

Geen kans op regeneratie

Rood en nabij-infrarood licht activeert cytochroom oxidase, een centraal enzym van de mitochondriale functie, dat genezing bevordert en weefselschade op cellulair niveau kan herstellen. Als je het grootste deel van de dag in kunstlicht doorbrengt en je staart in computer- of tv-scherm, worden je ogen overladen met blauw licht. Deze lichtbronnen missen meestal de circulatie verhogende en herstellende rode frequenties en daarom is er nauwelijks kans dat het lichaam opnieuw hersteld.

Prisma LED scherm grafiek
LED monitor, blauw is in overmaat aanwezig, en rood is duidelijk in de minderheid.
halogeen spectrum
Een halogeen/gloeilamp straalt weinig blauw uit, maar juist veel rood.
PRISMA LED grafiek PRO filter
De PRO filter elimineert duidelijk het blauw.

Product kenmerken

Al onze PRiSMA Bluelightprotect brillen en CLiP-On lenzen worden gemaakt van materialen die aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen en zijn gecertificeerd.

De gebruikte materialen zijn zeer stevig, de glazen zijn gemaakt van polycarbonate. De filter lenzen zijn hard afgedicht met anti-reflectie coating. De PRiSMA PRO en LiTE zijn voorzien van een UV400 filter. Daarnaast is de LiTE tint uitstekend geschikt voor in het verkeer (in de EU, niet volgens de Amerikaanse en Australische normen).

PRiSMA CLiP-On is geschikt voor de brildrager. Middels een knijp systeem met beschermend materiaal kunt u de CLiP-On op uw bril plaatsen zonder uw bril te beschadigen. De CLiP-On heeft een handig flip-clip mechanisme waardoor u gemakkelijk het kleurenfilter omhoog kan klappen.

Helderheid aanpassen van het scherm biedt geen bescherming

De helderheid van het scherm wordt geregeld via een PWM Pulse-width modulation. Deze regelt de helderheid van het scherm via een bepaalde frequentie. Als men de helderheid van het scherm lager zet, zullen de pauzes tussen de licht frequenties langer worden, maar het blauwe licht wordt hierdoor niet verminderd. Pulserende signalen verstoren het biologisch evenwicht. Oudere LCD/LED schermen stoppen alleen met de pulserende frequenties als de helderheid op 100% staat ingesteld. Daarom adviseren wij om het scherm op 100% helderheid in te stellen, en PRiSMA Bluelightprotect bril te dragen.

Waarom is een Bluelightprotect bril beter dan een willekeurige gele bril

De Bluelightprotect bril is speciaal ontworpen om een specifieke frequentie van blauw licht te blokkeren, 400nm t/m 500nm. Dit is met een spectrumanalyzer vast te stellen. Een reguliere gele bril blokkeert het spectrum voor hooguit 15% en Bluelightprotect 92% t/m 99%. De spectrum grafieken zijn te vinden in de FAQ.