Waarom is blauwlicht zo gevaarlijk voor de ogen?

Steeds meer mensen krijgen te maken met visuele vermoeidheid, in onze hedendaagse maatschappij. Onze ogen zijn er niet voor gemaakt om hele dagen naar digitale schermen te kijken, dit kan oplopen tot 8 a 10 uur per dag en daarbij komt nog de kunstmatige verlichting zoals LED lampen die effect hebben op ons hormoonstelsel.Voortdurend kijken naar smartphone, televisie, tablets, games en computers veroorzaakt vermoeide ogen en een slechte nachtrust.

PRiSMA Bluelightprotect -blauwlicht filter technologie is ontwikkeld door arts en lichtbioloog Alexander Wunsch. We garanderen de hoogste wetenschappelijke normen. De bril beschermd jou tegen het schadelijke blauwe licht en tegen vermoeide ogen! Ook worden onze brillen hoog aangeschreven door oogartsen, die het voorschrijven voor maculadegeneratie. Onze brillen hebben amberkleurig glazen, hierdoor kunnen wij 95 t/m 99% schadelijk licht filteren en hiermee hebben de  hoogst blauwlicht blokkerende filter technologie die er is. Je hebt meer focus en een hoger contrast, zodat je weer ontspannen kan genieten van je beeldscherm activiteiten.

De gevolgen van het schadelijke blauwe licht

Het gebruik van digitale apparaten neemt alleen maar toe en hierdoor ontstaan klachten die je eigenlijk niet verwacht. Zoals visuele vermoeidheid, hoofdpijn, droge vermoeide ogen, branderige en tranende ogen, geïrriteerde ogen, flikkerend zicht, wazig zicht, algemene vermoeidheid, zenuwtrekjes aan het ooglid en bijziendheid. Niet altijd worden deze klachten in verband gebracht met het blauwe licht uit digitale apparaten. Langdurige blootstelling zal permanente oog schade veroorzaken. Macula degeneratie is de derde oorzaak van blindheid wereldwijd. Slapeloosheid treft ongeveer tien tot vijftien procent van de volwassenen wereldwijd. Langdurige slapeloosheid heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en de productiviteit. Bovendien is onbehandelde slapeloosheid een risicofactor voor het ontwikkelen van depressie, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en tot stoornissen in de stofwisseling en een zwak immuunsysteem. Bij hersenaandoeningen zoals hersenletsel, NAH maar ook bij mentale vermoeidheid, concentratie problemen vertellen klanten dat ze zich beter kunnen concentreren en dat er minder prikkels doorkomen.

Tijdens het kijken naar een scherm, kijkt men rechtstreeks in de lichtbron, zodat de licht straling de macula lutea (gele vlek) direct en ongefilterd raakt. De macula lutea is het gebied van het meest directe zicht en bevindt zich achter de oogbol. Terwijl UV-licht wordt gefilterd door de lens van het oog. Bereikt het blauwe licht het netvlies, waar het geleidelijk kan leiden tot aandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD), een ongeneeslijke toestand van de gele vlek die uiteindelijk tot blindheid leidt. Talrijke studies hebben blauw licht gekoppeld aan de ontwikkeling van AMD, omdat blauwlichtstraling leidt tot de vorming van vrije radicalen, die de retina cellen onder oxidatieve stress brengen en cellen zelfs volledig kunnen vernietigen.

Licht met een grote hoeveelheid kortegolfblauwe straling beïnvloedt het hormonale systeem door de productie van melatonine (het “slaaphormoon”) te verminderen en de productie van de “stresshormonen” cortisol en ACTH te bevorderen. Dit mechanisme, dat overdag logisch is, kan een ernstige bedreiging voor onze gezondheid zijn, wanneer we in de namiddag- en avonduren met te veel blauw licht worden geconfronteerd. Verstoringen in de hormonale balans kunnen leiden tot zogenaamde leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en tot stoornissen in de stofwisseling en een zwak immuunsysteem.

Lichtbreking is afhankelijk van de golflengten en het kortegolf blauwe licht (400 – 500 nm) breekt onder een andere hoek dan rood licht met lange golflengte. Het is dus gericht op een ander niveau binnen het oog, wat leidt tot kleurfranjes en onscherpte. Daarom dragen piloten en atleten vaak een gele bril die blauw licht filtert, waardoor de gezichtsscherpte en het contrast verbeteren. AMD-patiënten krijgen vaak een gele bril of contactlenzen voorgeschreven om hun macula te beschermen tegen schadelijk blauw licht.

Rood en nabij-infrarood licht activeert cytochrome oxidase, een centraal enzym van de mitochondriale functie, dat genezing bevordert en weefselschade op cellulair niveau kan herstellen. Als je het grootste deel van de dag onder kunstlicht doorbrengt met een groot deel blauw licht en staart in computer- of tv-schermen, wordt het oog overladen met blauw licht. Deze lichtbronnen missen meestal de circulatieverhogende en regenererende rode frequenties en daarom is er nauwelijks kans dat het lichaam opnieuw regenereert.

Blauw licht, ook wel high-energy visible (HEV)

Blue Light(HEV)
80

Feiten over blauw licht

Het amerikaanse Vision Council heeft vast gesteld als je meer dan 2 uur naar een beeldscherm staart dat je al ongemakken op loopt zoals digitale oog vermoeidheid.

Ongeveer 80 procent van de Amerikaanse volwassenen meldt dat ze meer dan twee uur per dag gebruik maken van digitale apparaten, waarbij bijna 67 procent tegelijkertijd twee of meer apparaten gebruikt, heeft 59 procent symptomen van digitale vermoeide van de ogen.

Amerikanen melden dat ze de volgende symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen ervaren:
32,4 procent oog vermoeidheid
27,2 procent droge ogen
27,7 procent hoofdpijn
27,9 procent rapporteert wazig zien
35 procent meldt pijn in nek en schouders

Meer dan 70 procent van de Amerikaanse volwassenen meldt dat hun kind, meer dan twee uur beeldschermtijd per dag krijgen, maar bijna 25 procent maakt zich nog steeds geen zorgen over de impact van digitale apparaten waar een scherm in zit.

Buitenspelen is de meest populaire activiteit waar kinderen mee bezig zijn, daarnaast een digitaal apparaat (23,1 procent) en tv-kijken (20,1 procent). Amerikaanse volwassenen melden dat hun kinderen het volgende ervaren nadat ze zijn blootgesteld aan twee of meer uren schermtijd:

8,8 procent hoofdpijn
5 procent n
ek / schouderpijn
9,1 procent oo
g druk, droge of geïrriteerde ogen
15,2 procent m
inder aandacht
13,3 procent s
lecht gedrag
13,5 procent p
rikkelbaar

Bron: The Vision Council

De oplossing: Bluelightprotect technology

Bluelightprotect PRO Beeldschermbril
Percentage BPF Blauwlicht Protection Filter 99%

PRiSMA PRO biedt de maximale bescherming voor de ogen, en voor het slapen gaan omdat deze 99% blauwlicht blokkeert. De Pro kan je het beste in de avond en ‘s nachts gebruiken. Overdag als je in veel last hebt van kunstlicht en hierdoor hoofdpijn krijgt of niet goed kan focussen.

Bluelightprotect LiTE Beeldschermbril
Percentage BPF Blauwlicht Protection Filter 95%

PRiSMA LiTE blokkeert het blauwe licht voor 95%: ontspanning en creativiteit, deze biedt een goede bescherming. Met de LiTE zijn de kleuren op het scherm beter waarneembaar voor tv en computer. Ook geschikt voor in het verkeer.

Hoe werkt de Bluelightprotect computerbril

Dit is het natuurlijke licht van de zon dat het elektromagnetische spectrum van infrarood tot ultraviolet bereikt.

Prisma LED scherm grafiek

Alle digitale apparaten hebben vaak een LED scherm, zoals je ziet in het grafiekje is blauw in een flinke overmaat aanwezig, we noemen dit ook wel ook wel high-energy visible (HEV) blauw licht golven. De meest voorkomende apparaten zijn smartphones, tablets, computers, televisie, en in de omgeving LED en TL lampen.

Met de Bluelightprotect technology kunnen we dit schadelijke blauwe licht filteren, zodat alleen de andere kleuren door gelaten worden. Hierdoor word oogschade beperkt en zorgt er voor dat je op een normale wijze melatonine aanmaakt.

Oogbol met bluelightprotect beschermd
PRISMA LED grafiek PRO filter

De Bluelightprotect PRO computerbril elimineert duidelijk het blauw HEV licht 99% (380-500nm). Hierdoor krijgt het oog ontspanning en behoudt je meer focus.

Om deze redenen kies je een Bluelightprotect computerbril

 • Geen vermoeide ogen meer

 • Verbeterd de concentratie

 • Geen hoofdpijn meer

 • Maculadegeneratie voorkomen

 • Verminderd nek en schouderklachten

 • Preventief tegen (in)slaap problemen (insomnia)

 • Verbeterd het algehele welzijn

 • Branderige ogen en tranende ogen zijn verleden tijd

 • Meer scherpte en focus

 • Voorkomt dat je ogen slechter worden door computerwerk

Er zijn veel verschillende blauwlicht filter producten op de markt, FLux, transparante glazen, glazen met een licht gele tint.  Wij zijn de enige op de markt die 95% tot 99% blauw licht reductie kunnen garanderen. In de FAQ op de site staan verschillende spectrum analyses.

Uit ons klanttevredenheidsonderzoek dat gestart is in 2012 sinds we deze Bluelightprotect blauw licht filter brillen verkopen, blijkt 98 procent van onze klanten tevreden te zijn en de bril bijna dagelijks gebruiken.

Omdat de gevaren van blauw licht steeds meer bekend worden, hebben veel bedrijven ons voorbeeld gevolgd en hebben ze hun eigen “beschermende” brillen ontwikkeld. Onder namen zoals “Computer Glasses” of “Gamer-Eyewear” bieden ze grotendeels een bril met een lichte gele of bruine tint, wat een goede kleurherkenning belooft.

Een uitgebreide bescherming door eliminatie van alle blauwlichtcomponenten verandert logisch de kleurperceptie.
Onze filters AMBER PRO en AMBER LiTE bieden beide optimale bescherming in het korte golf spectrumbereik lager dan 500 nm, de frequenties die verantwoordelijk zijn voor ernstige schade aan het netvlies.
In het blauwgroene bereik tot 550 nm, dat voornamelijk de hormonale activiteit van licht betreft, biedt ons AMBER PRO-filter uitstekende bescherming, het AMBER LiTE-filter biedt een hogere doorlaatbare snelheid en dus een betere kleurherkenning.

Daarom raden we aan om het AMBER LiTE-filter overdag te gebruiken, wanneer het lichaam goed is ingesteld om de hormonale effecten van blauw licht aan te pakken, en het AMBER PRO-filter ‘s avonds en ‘s nachts te gebruiken, wanneer volledige bescherming essentieel is.

Een ander interessant feit, vaak vergeten door onze concurrenten, is het verbluffende vermogen van het oog (eigenlijk, van de hersenen) om een kleurverschuiving in balans te brengen. We zijn als het ware in staat om een “automatische witbalans” te krijgen, een fenomeen dat chromatische aanpassing wordt genoemd.

Ons circadiaanse ritme wordt geregeld door licht, het dag-nacht ritme. Het blauwe licht is nodig voor het aanpassen van de “biologische klok”. De cellen in de ganglion laag, die een directe verbinding met de hersenen hebben en het circadiaanse ritme onderhouden, zijn het meest gevoelig voor licht met golflengten rond 460 nm (= blauw licht).

Blauw licht zet het lichaam in “dag-modus”, onderdrukt de productie van melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, en verhoogt de productie van verschillende stresshormonen zoals cortisol.

Dit is prima als aanpassing aan het werkelijke tijdstip, maar overmatige blootstelling aan blauw licht, vooral ‘s avonds en’ s nachts, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een gebrek aan melatonine leidt niet alleen tot een slechte nachtrust, maar speelt ook een rol bij de ontwikkeling van hormoon gerelateerde kankers, zoals borst- en prostaatkanker, en is een risicofactor voor zogenaamde “leefstijlziekten” (diabetes, hart- en vaatziekten , hoge bloeddruk.

Wat kan je doen:

De hormonale impact van blauw licht is vooral storend voor het circadiaanse ritme in de middag en de avond. Als je ‘s avonds op een beeldscherm (of tv-kijken) werkt, is de ideale bescherming voor jou ogen en uw hormoonsysteem de blauwlicht beschermende Bluelightprotect PRO.

Verwijder alle LED- en energiebesparende lampen uit je omgeving en slaap in een zo donker mogelijke omgeving. Straatverlichting verhoogt in toenemende mate de last van blauw licht in onze lichte omgeving, omdat LED populairder wordt. Gebruik waar mogelijk zware gordijnen of luiken.

Natuurlijk daglicht is het beste dat we ons lichaam kunnen geven voor een optimale gezondheid, vooral met betrekking tot onze hormonale balans. Zorg ervoor dat je elke dag een tijdje buiten doorbrengt.

Oxidatieve eigenschappen van korte golf-licht (blauw licht) Kortgolvig licht heeft een hoog energiepotentieel en kan zuurstofvrije radicalen produceren wanneer het weefsel raakt. Dit leidt tot oxidatieve stress die de cellen kan beschadigen en zelfs kan vernietigen. De plek met het meeste acute zicht, de gele vlek of macula lutea, heeft zijn eigen natuurlijke bescherming, gemaakt van de eigen pigmenten van het lichaam (voornamelijk luteïne en zeaxanthine), die het kort golf-licht wegfilteren. De dichtheid van deze pigmenten neemt af met de leeftijd en laat het blauwe licht zijn oxidatieve potentieel volledig tot uiting brengen. Het kan dan leiden tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie; de gele vlek verslechtert meer en meer en verdwijnt uiteindelijk. Maculadegeneratie de belangrijkste oorzaak van verworven blindheid. Mensen met eerste tekenen van maculadegeneratie krijgen vaak geel getinte glazen voorgeschreven, om zichzelf te beschermen tegen blauw licht, en om de progressie van de ziekte te vertragen. Wat kan je doen: Vermijd LED-verlichting en energiebesparende lampen zoveel mogelijk. Waar je ze niet kan vermijden, kan het nuttig zijn om een ​​extra gloeilamplicht te gebruiken, omdat het rode en nabije infraroodspectrum kan beschermen tegen cel beschadiging en zelfs de cellen kan helpen regenereren. Bescherm je ogen met een bluelightprotect computer bril bij het werken met flatscreens of tv-kijken, smartphone gebruikt en denk eraan je omgevingslicht gezonder te maken met extra gloeilampen. Een gezond dieet, rijk aan antioxidanten (veel verse groenten en fruit, vooral bessen) ondersteunt het lichaam bij het omgaan van oxidatieve stress.

Specificaties

 • Blauwlichtbescherming PRO ca. 99% (380-500nm)
 • Blauwlichtbescherming LiTE ca. 95% (380-500nm)
 • Gehard, polycarbonaat brillenglas om krassen te vermijden
 • Antireflecterende coating op voor- en achterkant van de lens
 • Cleancoat – vuilbestendig.
 • 100% UVA-en UVB-filter
 • Ook in Clip-on beschikbaar
 • Contrast verhogend
 • Verhoogt visuele scherpte
 • Minder stress en meer vitaliteit
 • LiTE bruikbaar in het verkeer, (verblinding xeon en led lampen van auto’s)
 • CE gecertificeerd
Blauw licht blokkerende bril LiMBURG-LiTE
PRiSMA LiMBURG
Blauw licht blokkerende bril LiNDAU-LiTE
PRiSMA LiNDAU
Blauw licht blokkerende bril MURNAU-LiTE
PRiSMA MURNAU
Blauw licht blokkerende bril FREiBURG-LiTE
PRiSMA FREiBURG
Blauw licht blokkerende bril FRANKFURT-PRO
PRiSMA FRANKFURT
Blauw licht blokkerende bril CLiP-ON-LiTE
PRiSMA CLiP-On
Scroll naar top