Nachtrust melatonine bioritme kanker

De invloed van kunstmatig licht verhoogd de hormoongerelateerde kanker, zoals borst- en prostaatkanker.

door Alexander Wunsch

Toen de EU de verkoop van gloeilampen verbood, werd het onderwerplicht de focus van algemeen belang. Niet alleen zijn er de aspecten van energie-efficiëntie en duurzaamheid; de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid spelen ook een belangrijke rol.

Licht beïnvloedt het organisme via de ogen en de huid. Terwijl zonlicht op de huid verschillende effecten veroorzaakt in het hele spectrum van het lichtspectrum, van ultraviolet tot infrarood, kan het oog alleen de optische straling verwerken met een golflengte tussen 400 en 700 nm. In evolutionaire termen kunnen de ogen worden beschouwd als een uitsteeksel van het diencephalon (interbrain) en zijn ze in direct neuronaal contact met dit centrale controlepunt, waar humorale en neurale signalen worden gecoördineerd.

Tot ongeveer tien jaar geleden werd aangenomen dat het retinohypothalamische apparaat, de neurale verbinding tussen retina en diencephalon alleen verantwoordelijk is voor het verzenden van signalen van helderheid, terwijl de lichtinformatie niet wordt verzameld door de fotoreceptoren van het netvlies, maar door ganglion cellen, die ze naar het diencephalon sturen. Gedetailleerd onderzoek van de ganglionlaag onthulde onlangs dat ongeveer 5% van deze cellen een speciaal pigment bevatten dat melanopsine wordt genoemd, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor de golflengten rond 460 nm (= blauw).

Hoe hoger het aandeel blauw in het licht, des te sterker is het signaal dat door de ganglioncellaag naar de interbrain-kernen wordt gestuurd, waar de kern suprachiasmaticus het belangrijkste controlepunt is, dat de “binnenklok” bevat. Van daaruit zijn er vezelverbindingen met de hypofyse, de pijnappelklier en via sympathische zenuwbanen met inwendige organen zoals lever, nieren en hart. Hypofyse en pijnappelklier vormen een antagonistisch systeem, dat verantwoordelijk is voor de gecoördineerde controle van vitale vegetatieve functies in verband met het circadiane ritme.

Energiezuinige lampen en LED’s, die gloeilampen zouden moeten vervangen, zenden over het algemeen meer blauwlichtstraling uit en beïnvloeden daarom de hormonale balans veel meer dan gloeilampen. Dit is vooral ‘s nachts ernstig, omdat de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Melatonine synchroniseert chronobiologische ritmen en reguleert regeneratieprocessen op orgaan- en celniveau. Recente wetenschappelijke onderzoeken laten de aanname toe dat een lage concentratie melatonine ‘s nachts het risico op bepaalde hormoongerelateerde kankers, zoals borst- en prostaatkanker, verhoogt.

Gedurende de dag verhoogt blauw licht de productie van stresshormonen zoals cortisol, waardoor het reactievermogen van het immuunsysteem wordt verminderd. Daarom speelt de juiste behandeling van kunstlicht een belangrijke rol bij de preventie van ziekten en is een nieuw aspect in de behandeling van hormoongerelateerde kankers. Vooral degenen die al last hebben van een dergelijke aandoening, moeten het licht van spaarlampen en flatscreens vermijden en hun hormonale balans beschermen tegen ongewenste invloeden door speciale beschermende filters in de avonduren te gebruiken, indien nodig.

Alexander Wunsch, physician and photo-biologist, Heidelberg, GERMANY

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top